God akademisk praksis
God akademisk praksis
Der findes forskellige praksisser og normer, når det kommer til at dokumentere og citere brugen af generativ AI.
Ud over at leve op til god videnskabelig praksis og overholde regler for plagiering m.v. er det mest centrale princip, at du klart beskriver og dokumenterer hvor, hvornår og med hvilket formål, du har anvendt generativ AI.
Transparens er essentielt i at opretholde integriteten af ens arbejde. Dette er i overensstemmelse med Den Danske Kodeks for Integritet i forskningen, der foreskriver ærlighed, gennemsigtighed og ansvarlighed.
Dette er endvidere i overensstemmelse med The European Code of Conduct for Research Integrity fra Allea, der senest er revideret i 2023.
Dokumentér din brug af generativ AI
Hvis du bruger generativ AI, bør du altid dokumentere din brug og eventuelt inkludere denne dokumentation i din opgave. Dette er naturligvis under forudsætning af, at det er et tilladt værktøj - hvis ikke, betragtes det som eksamenssnyd.
Det er vigtigt, at du får det hele med. Følgende er de væsentligste elementer, som du bør inkludere:
- Platformens navn og eventuelt et versionsnummer / model eller tilsvarende samt eventuel dato for træningsdata
- Input; hvad har du fodret til modellen (dine prompts)
- Output; hvad svarede modellen med
- Hvis det er muligt at oprette et offentligt link til denne specifikke dialog, anbefales det at inkludere det. Vær dog opmærksom på, at linket kan blive ugyldigt over tid, hvis der foretages tekniske ændringer
- Når du opretter flere prompts med input og output, er det vigtigt at inkludere hele historikken i din dokumentation. Et outputs relevans kan ofte afhænge af konteksten fra tidligere input og output
- Vær opmærksom på, hvis du har anmodet platformen om at generere output flere gange. Inkluder i så fald alle output, og overvej, om du skal forklare i dit bilag eller din opgave, hvorfor et bestemt output ikke var tilstrækkeligt i din kontekst
Du kan anvende copy/paste eller screenshots til at dokumentere din anvendelse.
Generativ AI i et metodeafsnit
Når du anvender generativ AI til idégenerering, indholdsskabelse osv., kan du angive brugen ved for eksempel at skrive:
"Under tilblivelsen af spørgerammen til interviewet blev ChatGPT version 3.5 anvendt til at kvalificere og identificere relevante spørgsmål. Dokumentation for anvendelse, inklusive prompts og output er at finde i bilag 1.".
Derudover er det altid være relevant, at du på baggrund af dine teorier og faglige viden kan begrunde, hvorfor de ændringer og tilføjelser, som generativ AI bidrager med, er korrekte og fordelagtige. Vær også opmærksom på, om din uddannelse har retningslinjer eller regler, der eksplicit udelukker brugen af generativ AI. Det kan f.eks. være på baggrund af specifikke læringsmål for et bestemt fag.
Er generativ AI en kilde der kan citeres?
Akademisk praksis og integritet hviler på anerkendelsen af og henvisningen til andres arbejde. Dette omfatter ikke kun skriftligt materiale, men også idéer, resultater, data, kode osv. "Den danske kodeks for integritet i forskning" (2014) angiver, at "ved anvendelse af eget arbejde og arbejde fra andre forskere i en publikation skal der angives tilstrækkelige og præcise referencer hertil". En sprogmodel bygger altid på andres arbejde, så det er vigtigt altid at finde støtte for udsagn i de originale kilder.
Det ville derfor ikke være god praksis at fremsætte udsagn så som "Ifølge ChatGPT mener Anthony Giddens at ..." medmindre opgaven specifikt handler om at undersøge ChatGPT's opfattelse.
Det er også væsentligt at tage i betragtning, hvad der udgør god akademisk argumentation.
Ved anvendelse af eget arbejde og arbejde fra andre forskere i en publikation skal der angives tilstrækkelige og præcise referencer hertil
Undgå plagiat
Generative AI’s sprogmodeller bygger på andres arbejde, idet modellen ingen viden har uden at have hentet data fra forskellige kilder som bøger, videnskabelige artikler, Wikipedia, fora og andre online ressourcer. Modeller trænes på store mængder tekstdata for at kunne generere sammenhængende og relevante svar.
Uden en reference til andres arbejde, vil et udsagn, resultat mv. fremstå som resultat af dit arbejde, hvis du gengiver det enten ordret eller parafraseret/omskrevet. Du risikerer at gøre dig skyldig i plagiat, hvis du fremstiller andres arbejde eller ideer som værende dine egne. Når du i stedet henviser til andres arbejde, anerkender du deres indsats, og citationer bliver som kæder mellem artikler, bøger, data, kode mv., hvor man kan følge hvem der henviser til hvem.
Udover at anerkende andres arbejde tjener referencer også til at sikre transparens i dit arbejde. De muliggør verifikation af kilderne bag dit arbejde og sikrer sporbarhed, så eventuelle fejl i kildernes konklusioner kan spores tilbage.
Hvis du bruger generativ AI til eksempelvis alene at danne baggrund for din tilgang til et emne og citerer ChatGPT, går du derfor imod den akademiske norm og praksis.
Citér generativ AI
Spørger man ChatGPT med prompten: "Skal jeg altid citere generativ AI i en opgave, eller kan jeg anvende tekst uden at citere?", indeholder en del af svaret følgende passage, som er i oversstemmelse med andre anbefalinger for praksis:
Hvis du bruger AI-genereret tekst som en kilde til at opnå indsigt eller ideer, bør du sandsynligvis citere AI-modellen for at vise, hvor informationen kommer fra. Hvis du derimod bruger generativ AI til at generere tekst som en del af din egen tankeproces eller brainstorming uden at stole på - eller gengive - de specifikke detaljer, kan det være mindre nødvendigt at citere AI-modellen. Her vil det være korrekt at dokumentere det i metodeafsnittet som beskrevet længere oppe.
Vores bedste råd er, at det er bedre at være eksplicit om sin brug af generativ AI én gang for meget end en gang for lidt.
Lav korrekte referencer til generativ AI
Hvis du får behov for at gengive et udsagn i tekst, som er et direkte citat fra generativ AI, så kan du benytte én af disse reference-stile, der matcher det du i forvejen bruger i din tekst.
Er der tale om billeder, bør du tilsvarende oplyse om platform, prompt, dato samt den licens der er koblet til billedet, eksempelvis CC0.
Du kan læse mere om brug af kilder på vores hjemmeside, hvor du bl.a. kan læse om, hvordan du citerer dem i forhold til de forskellige referencestile samt blive klogere på, hvordan du undgår plagiering. På vores side om Creative Commons finder du også et link til en gennemgang af de enkelte CC licenser.